poniedziałek, 11 lipca 2016

Ciasto orzechowe bez mąki i cukru




Przepis :

spód :
200 g orzechów  laskowych
100g daktyli

Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na kilka minut. Orzechy rozgnieść na mniejsze kawałki i podprażyć na suchej patelni. Namoczone daktyle odsączyć z wody, następnie połączyć z uprażonymi orzechami i dokładnie ze sobą zblendować . Tak powstałą masą wyłożyć spód foremki, dobrze ugnieść.

ciasto:
100 g kaszy jaglanej
40 g daktyli
sok z połowy cytryny
mleko roślinne


Kaszę jaglaną ugotować na mleku roślinnym. Namoczyć daktyle. Ugotowaną kaszę połączyć z odsączonymi daktylami oraz sokiem z cytryny . Zblendować, następnie przełożyć na przygotowany wcześniej orzechowo-daktylowy spód . Ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin,tak by dobrze się ze sobą połączyło ;)



Desery FIT

6 komentarzy:

  1. Zapowiada się ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakiej średnicy blaszka została użyta do tego ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak mniej więcej ile mleka na taką ilość kaszy? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ok 3 objętości kaszy . Oczywiście jeśli będzie taka potrzeba to trochę więcej dolać mleka ;)

      Usuń
  4. Jest pyszne!
    Robiłam w formie keksowej toteż spod wyszedł mi grubszy tworząc tak jakby jedna grubą warstwę. Kaszę miałam już ugotowana na wodzie ale tylko ja podgotowalam w mleku migdałowy.
    Jeszcze oblicze sobie tylko wartość kaloryczna i można szamac do kawki :)

    OdpowiedzUsuń