Przepis :
spód :
200 g orzechów laskowych
100g daktyli
Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na kilka minut. Orzechy rozgnieść na mniejsze kawałki i podprażyć na suchej patelni. Namoczone daktyle odsączyć z wody, następnie połączyć z uprażonymi orzechami i dokładnie ze sobą zblendować . Tak powstałą masą wyłożyć spód foremki, dobrze ugnieść.
ciasto:
100 g kaszy jaglanej
40 g daktyli
sok z połowy cytryny
mleko roślinne
Kaszę jaglaną ugotować na mleku roślinnym. Namoczyć daktyle. Ugotowaną kaszę połączyć z odsączonymi daktylami oraz sokiem z cytryny . Zblendować, następnie przełożyć na przygotowany wcześniej orzechowo-daktylowy spód . Ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin,tak by dobrze się ze sobą połączyło ;)

Zapowiada się ciekawie :)
OdpowiedzUsuńJakiej średnicy blaszka została użyta do tego ciasta?
OdpowiedzUsuń28x15 :)
UsuńTak mniej więcej ile mleka na taką ilość kaszy? :)
OdpowiedzUsuńok 3 objętości kaszy . Oczywiście jeśli będzie taka potrzeba to trochę więcej dolać mleka ;)
UsuńJest pyszne!
OdpowiedzUsuńRobiłam w formie keksowej toteż spod wyszedł mi grubszy tworząc tak jakby jedna grubą warstwę. Kaszę miałam już ugotowana na wodzie ale tylko ja podgotowalam w mleku migdałowy.
Jeszcze oblicze sobie tylko wartość kaloryczna i można szamac do kawki :)